Sport- of Zweedse massage

Een goede ontspanningsmassage kan zowel lichamelijk als geestelijk werken voor het behoud van een goede gezondheid. Uiteindelijk is de ontspanningsmassage bedoeld om los te komen van de dagelijkse stress in lichaam en geest, zodat het lichaam weer ervaart hoe het aanvoelt om ontspannen te zijn. Bij een goed uitgevoerde ontspanningsmassage is de ademhaling dieper, worden spieren en pezen soepeler, wordt het lichaam beter doorbloed, wordt de afvoer van afvalstoffen gestimuleerd en komt er rust in het hoofd. Bij een Zweedse massage gebruik gemaakt van vier basis technieken: Effleurage, Petrissage, Kneedmoment en Frictie.
U kunt een regio van het lichaam laten masseren, bijvoorbeeld nek en schouders. Vooral bij stress, een verkeerde houding en bij rug- en hoofdpijnklachten is dit aan te raden. Uiteraard is het ook mogelijk om het gehele lichaam te laten masseren. (rug, schouders, nek, armen, handen, benen achterzijde, benen voorzijde, voeten) De massage wordt uitgevoerd met een hypoallergene massagetussenstof (olie) op de ontblote huid.

Bij een sportmassage worden de zelfde handgrepen gebruikt als in de Zweedse massage, maar deze worden dan dynamischer toegepast. Doel van de sportmassage is herstellen van de normale toestand, na een zware inspanning. Daarnaast werkt het preventief bij of ter voorkoming van (sport)blessures. Desgewenst kan ook advies geven over gezond en veilig sporten, actief bewegen, sportkleding, voeding, schoeisel en hygiƫne. In overleg met een arts of fysiotherapeut, kan ook een bijdrage geleverd worden aan de mobiliteit of het herstel van een blessure.